HOME | BLOG | BLOGPOST

19 Drone video tips voor de perfecte drone opname


drone video opnames gebruiken bij bedrijfsfilms maken

Drone video opnames, dat extraatje wilde ik mijn klanten nog graag kunnen aanbieden wanneer ik voor hen een bedrijfsfilm maak.

Sinds kort werken wij samen met Drone'D. Al snel merkte ik dat het filmen met een drone een speciale vaardigheid vereist.

Filmen met een drone. Dit lijkt simpel niet?

Je neemt een drone, hangt er een camera aan met afstandsbediening en filmen maar. Was het maar zo eenvoudig!

De drone-techniek is fel verbeterd de laatste jaren en is veel toegankelijker geworden. Maar om hiermee vervolgens een mooi shot voor een bedrijfsfilm te maken is toch even iets anders dat kan ik je verzekeren.

Mijn eerste bruikbare, schokvrije shot, heeft me toch vele uurtjes vliegen gekost.

Van het goed besturen van je drone, het balanceren van je propellers, het gebruik van je gimbals … laten we even alles op een rijtje zetten om te kijken hoe je een drone video expert wordt.

Met deze 19 tips helpen we je toch al een eindje op weg.

Uiteraard kun je, naargelang je reeds opgedane ervaring, bepaalde tips overslaan!

Inhoudsopgave

 • Drone wetgeving België

 • Drone wetgeving Nederland

 1. Kies je quadcopter

 2. Het kiezen van je videocamera

 3. Als je gaat filmen, gebruik een checklist

 4. Ken je toestel, de instellingen, de verschillende standen

 5. Een noodplan hebben is handig

 6. Vlieg langzaam

 7. Gebruik een balanceerder en een gimbal

 8. Zorg voor de fine tuning van je instellingen

 9. Vlieg door het shot dat je wil gaan opnemen

 10. Liefst geen wind of regen

 11. Let op je vliegtijd

 12. Plan je opnames goed van tevoren

 13. Overweeg een FPV systeem

 14. Zorg voor een rechtstreeks gezichtsveld

 15. Het arendsoog

 16. Side-Slide techniek

 17. Fly-Throught techniek

 18. Orbits

 19. Beelden zeggen meer dan 1000 woorden

Met onze eerste twee tips vallen we waarschijnlijk met de deur in huis;

Hou je aan de lokale wetgeving en verhoog je skills door een cursus te volgen om een bedreven drone piloot te worden.

België was wel laat wat betreft de wetgeving op drones, in vergelijking met onze buurlanden. Het wetsvoorstel komt er in het kort op neer;

Drone wetgeving België

 • Een drone die je voor privé gebruikt mag uiteraard alleen boven privé terrein en 30 meter is de maximumhoogte. Voor deze toestellen geldt natuurlijk ook de privacywetgeving.

 • Professioneel ga je tot 90 meter hoogte mogen vliegen. Je moet slagen voor medische, theoretische en praktijk proeven. Je drone moet ingeschreven staan. Als je ook nog eens grote groepen mensen gaat overvliegen moet je dit melden bij het DGLV (Directoraat-Generaal van de Luchtvaart).

 • Het gecontroleerde luchtruim, waar burgertoestellen rondvliegen, blijft verboden terrein voor drones. (Een uitzondering hierop kan verkregen worden). Als het militair luchtruim niet is geactiveerd, kan dit ook gebruikt worden.

Drone wetgeving Nederland

 • Voldoen aan het RPAS examen (Remotely Piloted Aircraft System = drone)

 • Enkel vliegen bij goed zicht op je vliegtuig en tot maximaal 120 meter hoogte. Vliegen boven aaneengesloten bebouwing is niet toegestaan, ook niet boven wegen, spoorwegen, havens en grote bouwwerken zoals bruggen en dergelijke. Vliegen boven 30- en 60 km wegen is wel toegestaan.

 • Je moet minimaal 3 kilometer uit de buurt van militaire- en civiele luchthavens blijven.

 • Vliegen boven bebouwd gebied, ’s nachts vliegen of vliegen zonder dat je zicht op je drone hebt, daar heb je een vergunning klasse 2 voor nodig.

19 Drone video opname tips

1. Kies je quadcopter (Een quadcopter of quadrocopter is een hefschroefvliegtuig dat wordt aangedreven door vier propellers. Het is een type drone. bron Wikipedia)

drone opnames met een quadcopter

Als je het moeilijk vindt om te beslissen wat voor een type drone je moet kopen kun je volgende website even checken; hoe koop ik de meest geschikte drone? Hier heb ik mijn bevindingen in het kort opgeschreven;

Men zegt wel quadcopter, een apparaat met vier armen, maar het moeten natuurlijk niet altijd vier armen zijn met propellers. Maar het is wel zo, dat deze modellen momenteel het meest gebruikt worden. Ze hebben een zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding, zijn zeer stabiel en zijn bijna overal verkrijgbaar.

De DJI Phantom is een van de populairste luchtfoto-video drones. De Phantom 2 Vision heeft zelfs een ingebouwde camera en zijn eigen FPV systeem, waar we je later meer over vertellen.

drone video opnames binnenshuis

Andere systemen zijn uiteraard ook perfect om luchtopnames te maken. De XproHeli wordt vaak gebruikt bij opnames van zeer grote hoogtes. De Parrot AR is dan weer uitermate geschikt voor binnen opnames, heel goed bestuurbaar!

2. Het kiezen van je videocamera

Dit hangt er vanzelfsprekend vanaf welke drone type je gebruikt. Meestal kiezen mensen eerst hun drone en dan pas hun videocamera. Aan sommige types kun je een camera hangen, maar je hebt ook types met ingebouwde camera.

De afweging is altijd zo weinig mogelijk gewicht te gebruiken voor je camera zodat je langer kunt vliegen en de functionaliteit van je camera, met andere woorden de kwaliteit van je beelden. Dit is de afweging die ieder voor zich moet maken.

Een GoPro camera bijvoorbeeld biedt een mooi beeld, zeker als je rekening houdt met zijn afmetingen, gewicht en zijn prijs. Je kunt er zelfs dankzij standaard Wifi, gemakkelijk beelden mee downloaden tussen twee vluchten in. Een ander belangrijk voordeel is dat het zeer compatibel is met heel veel accessoires.

Als je lichtere CCD video camera’s gebruikt, niet goedkoop, is het beeld nog stabieler. (in tegenstelling tot het CMOS systeem dat gebruikt wordt bij de GoPro camera’s)

drone video opnames maken, altijd een checklist gebruiken!

3. Als je gaat filmen, gebruik een vooraf gemaakte checklist

Een opname maken met je drone vergt toch een gedegen voorbereiding. Je wil tenslotte toch ideale opnames maken, in laat ons zeggen 15 minuten vooraleer je batterij leeg is. Dus weten wat en hoe je gaat filmen is van groot belang.

Om tijd uit te sparen is een goede checklist van levensbelang; is je drone gekalibreerd, is je batterij volledig opgeladen, controleer je propellers, andere motoronderdelen en ga zo maar door.

4. Ken je toestel, de instellingen, de verschillende standen

De Phantom heeft bijvoorbeeld een autopiloot die je manueel kunt instellen. Weet wel wat je doet! Je wil niet meemaken, dat je tijdens de autopiloot stand, je hem niet kunt switchen naar manueel!

Sommige toestellen, de Hubsan X4 bijvoorbeeld, hebben naast de normale stand ook een Expert Mode. Alles werkt gevoeliger en je bent uiteraard tot meer in staat. Een barrel roll of een front of backflip is dan geen probleem!

Vergeet ook niet of je drone in GPS modus vliegt of niet. Voor sommige shots is het beter manueel te vliegen, in gps modus wil de drone zich constant corrigeren en krijg je eerder schokkerige beelden.

Ervaring leert je welke settings wanneer te gebruiken.

5. Een noodplan hebben is handig

Je vliegt bij wijze van spreken met een soort grasmaaier in de lucht, hou er dus altijd rekening mee dat je een veilige vliegroute voorziet. Vlieg dus zeker nooit boven een menigte en verzeker je ervan dat iedereen weet dat je met een drone aan het vliegen bent! Er hoeft maar één propeller stuk te gaan of er af te schieten en je weet wat er kan gebeuren niet? Voorzie alle gevaren van je vliegplan voordat je begint.

6. Vlieg langzaam

Het eerste wat een aspirant ‘luchtvideograaf’ leert nadat hij zijn eerst video gepost heeft op YouTube, is dat hij veel, veel trager moet vliegen met zijn drone.

Allereerst is het handig om te denken in beelden van 3-8 seconden. Het vergt zeer veel concentratie om de controllers zo te bedienen dat je zachte, stabiele en vloeiende beelden krijgt. Denk even aan deze lange opname;

in het begin zoom je in op het gezicht van een bepaalde persoon, vervolgens ga je de hoogte in en blijf je focussen op het gezicht. Zolang totdat je helemaal boven de stad zit.

Geloof me, zelfs een ervaren rot, zal dit doen met verschillende shots om zo tot een mooi resultaat te bekomen. Begin met korte shots!

Laat je camera maar in één richting bewegen. Doe dit heel rustig en enkel met zeer kleine aanpassingen. Het maakt niet uit met welk type drone, camera of setup je werkt … je zal toch de finesse van de lucht videografie onder de knie moeten krijgen!

gimbal en balanceerder voor goede drone video opnames

7. Gebruik een balanceerder en een gimbal

Met de Gimbal kun je je camera rond zijn as laten draaien en met de Prop Balancer zorg je ervoor dat je camera recht blijft hangen. (hij vangt ook eventuele verschillen tussen propellers op)

Uiteraard heb je ook hier toestellen in verschillende prijsklassen. Bijvoorbeeld de duurdere ‘DJI Zenmuse’, maar de ‘GoPro gimbal’ is momenteel de bekendste. Alles hangt er vanaf met welk materiaal, camera je wil werken en wat je er voor wil uitgeven.

video drone prop balancer voor een goede bedrijfsfilm

Met een prop balancer kun je ook eenvoudig constateren en verhelpen als je propellers niet goed in balans zijn (zo komen ze meestal uit de verpakking). De prop balancer zoals de ‘Du-Bro 499 Tru-Spin Balancer’, laat je zien of je propellers in balans zijn of niet!

8. Zorg voor de fine tuning van je instellingen

Lees je manual van je drone zodat je de settings van je joystick kunt veranderen.

Wil je bijvoorbeeld een mooi, traag/langzaam shot opnemen, zou je er misschien aan kunnen denken om je afstandsbediening, je controller, minder gevoelig af te stellen. Op de site van de producent van je drone staan vaak voorbeeldfilmpjes hoe je dit kan doen.

9. Vlieg door het shot dat je wil gaan opnemen

Denk eerst goed na welke beelden, shots, je nodig hebt. Het vliegen en ook het starten van de opname begin je best voor het shot dat je wenst. Je stopt pas met opnemen na het gewenste shot. Vliegen door het shot noemen ze dit.

Een van de grootste ergernissen van een editor is dat hij vóór of net na het shot, geen ruimte meer heeft om te editen. Of dat de piloot na het beeld meteen omkeert, ook hier is er weer geen of weinig ruimte om te editen.

drone video opnames voor je bedrijfsvideo, liefst windstil

10. Liefst geen wind of regen

Met zonlicht moet je uiteraard ook altijd opletten. Ga je filmen tegen het zonlicht in, dan is de kans groot dat de schaduwen van je propellers, rare effecten gaan veroorzaken op je video. Als je toch direct zonlicht op je lens krijgt, zorg er dan voor dat deze proper is voor elke vlucht. (Er kan een opeenstapeling van stof op je lens komen zitten als je meerdere malen bent opgestegen.)

Sterke windvlagen moet je altijd proberen te vermijden. Algemeen neemt men aan dat je niet meer gaat vliegen als de wind harder waait dan 27 tot 37 per uur. Je krijgt dan geen vlotte beelden meer. Bij een windsnelheid die lager is dan 10 tot 15 per uur krijg je de beste resultaten.

Vliegen in de regen wordt algemeen niet aanbevolen, tenzij je een speciaal daarvoor ontworpen drone gebruikt. Uiteraard vliegen op eigen risico!

11. Let op je vliegtijd

Dit overkomt mij niet zeggen velen, maar het gebeurd toch al zo vaak. 50 Meter hoog, 100 meter weg van je landingsplaats en je batterij is leeg …

Je wilt dit niet meemaken veronderstel ik!

Een vlucht goed voorbereiden en anticiperen op je apparatuur. Al snel weet je wat je batterij aankan. Of je eventueel reserve batterijen nodig hebt. Test ook altijd of ze vol geladen zijn. Probeer ook altijd te landen, voordat je nog 1 of 2 minuten reserves op je batterij hebt.

12. Plan je opnames goed van tevoren

Zorg ervoor dat je weet waar alle grote obstakels zijn die je kunt tegenkomen zoals; gebouwen, hoge bomen of elektriciteitskabels.

Het helpt altijd om op voorhand even met je drone omhoog te gaan om uit te kijken naar interessante opname plekjes. Ga even ter plaatse en noteer de eventuele obstakels.

13. Overweeg een FPV systeem

drone video fpv systeem, mooie live beelden

Een ‘first-person-view’ systeem.

Live beelden worden naar een speciaal scherm gestuurd wat je op je ontvanger monteert. Of naar je IPad of videomonitor.

Ervaren lucht videografen kunnen 100% met dit systeem vliegen!

Als je dit FPV systeem gebruikt is het aangeraden iemand te hebben die het toestel in de gaten houdt. Vooral tijdens het opstijgen en het landen.

14. Zorg voor een rechtstreeks gezichtsveld

Vooral als je geen FPV systeem gebruikt is het zeer belangrijk dat je altijd een rechtstreeks gezichtsveld hebt. Het is veel gemakkelijker de drone van je af of naar je toe te laten vliegen. Een andere vluchtroute vergt een groter en meer ervaren dieptezicht.

Gebruik mikpunten kort en veraf, waar je recht en onbelemmerd naartoe kunt vliegen.

Je hebt een mooie setting voor jezelf in elkaar gezet, dan is het nu tijd voor een paar opname tips die je altijd kunt gebruiken;

15. Het arendsoog

Je drone hangt in de lucht en je filmt naar beneden. Ofwel blijf je ter plaatse hangen, ofwel vlieg je zachtjes verder. Wat ook een mooi shot oplevert is als je langzaam je drone laat draaien en zo omhoog gaat.

16. Side-Slide

Het is net als filmen met een dolly, maar dan in de lucht. Het object dat je wil filmen is net buiten beeld en laat je rustig in beeld komen. (je behoudt je hoogte) Vervolgens vlieg je er in een rechte lijn langs waardoor het object door je beeld komt, glijdt.

drone video opname fly throught, voor de perfecte bedrijfsvideo!

17. Fly-Throught

Hier is wel wat kunde voor nodig. Je gaat de drone door een gat laten vliegen terwijl je blijft filmen. Een FPV systeem gebruiken is hierbij wel aangeraden.

Denk er ook aan om eerst het gat te gaan checken of alles wel past. Een tweede persoon die alles in het oog houdt is ook hier verstandig.

18. Orbits

Dit is een van de moeilijkste technieken. Je probeert rond een object te vliegen en het object blijft duidelijk en rustig in beeld. Constant de juiste hoogte behouden, dezelfde afstand tot het object en tegelijkertijd rond het object vliegen is niet eenvoudig. Een goede gimbal gebruiken helpt een beetje om het beeld wat stabieler te houden maar het blijft een lastig shot.

In plaats van helemaal rond het object te vliegen, heb je ook nog een techniek die orbit-by heet. Hier ga je het object benaderen vanuit een bepaalde hoek en je vliegt het object voorbij tot aan de andere hoek. Maar constant hou je het object in beeld, totdat je het object al filmend verlaat. Uiteraard helpt goede apparatuur bij deze moeilijke move.

19. Beelden zeggen meer dan 1000 woorden

Je moet maar eens kijken naar deze YouTube video. Alle moves die ik hierboven beschreven heb, worden in een duidelijke simulatie voorgedaan.

Bedrijfsfilms laten maken met drone beelden? Samen met onze partner . maken wij voor u de perfecte opnames!

Bel (0032) 475 604883 of mail ons en we maken een afspraak!

We vinden het leuk als u dit artikel deelt op Facebook, Twitter of Google+


Uitgelicht
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square