HOME | BLOG | BLOGPOST

Bedrijfsfilms met een saai scenario? Geen denken aan!


Bedrijfsfilms laten maken, nooit met een saai scenario!

Als je gevraagd wordt iemand zijn nieuwe bedrijfsfilm of corporate video te bekijken, word je daar zelden enthousiast van. Moet dat nou echt?

Eigenlijk raar dat dit meestal negatieve, saaie associaties met zich meebrengt.

Bedrijfsfilms worden meestal omschreven als langdradig, oninteressant, vervelend. De meeste zijn dan ook inderdaad afschuwelijk. Veelal vol geduwd met vanzelfsprekendheden en een overload aan, voor ons, nutteloze informatie. Het lijkt er op dat de meeste bedrijven in de regel, zoveel aan informatie in een bedrijfsvideo wensen te stoppen, dat het eindresultaat meestal helemaal niets meer zegt.

De reden waarom zoveel bedrijfsfilms alledaags en slecht zijn, komt doordat men zich niet realiseert hoeveel mogelijkheden er zijn om hun bedrijfsfilm niet 'boring' of afgezaagd te maken.

Om de lat toch een beetje hoger te leggen, bied ik u hier een paar creatieve tips aan. Deze kunt u al toepassen een volgende bedrijfsfilm die je zelf maakt of liever nog, door ons laat maken.

Uiteraard is dit een initiële lijst, ik inviteer u om zelf suggesties hieraan toe te voegen.

Bij het maken van een bedrijfscultuur- of een recruteringsvideo zou je eens de volgende scenario's kunnen overwegen;

Mensen ervaren een bepaalde situatie meestal totaal verschillend. Laat drie werknemers (of klanten) aan het woord die een bepaalde, grappige situatie uitleggen. Om het nog leuker te maken, kun je het ook een beetje sturen ... Wat zou Dirk over dit incident zeggen? Je begrijpt wel dat dit hilarische beelden kan opleveren.

Laat werknemers vertellen waarom ze zo van hun job houden. Vermijdt hier wel de stereotype antwoorden. Vraag ‘waarom’ ze zo trots zijn op hun job, wat maakt hun job zo fantastisch?

Zoek een camera vriendelijke, interessante werknemer(ster) en volg die een hele dag. Laat zien met welke mensen ze omgaan. Laat duidelijk zien waaraan ze aan het werk zijn. Welke opdracht moeten ze die dag vervullen? Begin de video 's morgens bij haar/hem thuis en laat hem daar ook eindigen. Wel ervoor waken dat je niet té veel in beeld wil brengen. Hierdoor komt de boodschap misschien niet meer over en heb je eigenlijk niets verteld.

Als je een (video) conferentie wil promoten, hoe ga je dat origineel proberen in te vullen?

Goede bedrijfsfilms niet zonder een goed scenario!!

Na een conferentie of een bepaalde cursus die je gegeven hebt, ga je verschillende mensen vragen wat ze gaan doen als ze thuis komen, wat gaan ze morgen op kantoor vertellen over de conferentie? Maak hiervan een mooie compilatie en je hebt een waardevol verkoop instrument om je volgende conferentie of salesintroductie te promoten.

De klassieke bedrijfsfilms 'wat doet ons bedrijf', kunnen we op de volgende manieren ook weer wat aantrekkelijker maken!

Laat alle werknemers de geschiedenis van uw bedrijf vertellen in hun eigen woorden. Je zult versteld staan hoe iedereen op de hoogte is van de bedrijfsgeschiedenis. Waarschijnlijk zit er zelfs wel een weetje bij, wat je niet eens meer wist.

Het merendeel van onze klanten laten een bedrijfsfilm maken om een product of dienst te lanceren. De zogenaamde 'product video'. Uiteraard barsten we van de ideeën, hier enkele voorbeelden waaraan je zou kunnen denken;

"How it's made" video, klanten houden ervan!

Maak een 'how it’s made' video, zoals de serie op tv. Laat stap voor stap zien hoe je iets produceert. Mensen vinden dit leuk om naar te kijken.

Uw product of dienst lost uiteraard een probleem op. Vraag aan mensen op straat of op een evenement hoe ze een bepaald probleem zouden oplossen. Ze mogen je product uiteraard niet kennen. Laat vervolgens zien hoe uw product dit probleem oplost en film de reacties van deze mensen!

Laat klanten uw (nieuwe) product demonstreren. Dit zorgt altijd voor leuke beelden.

Niet enkel je product laten zien in je productvideo, gebruik het!

Laat in je productvideo niet enkel je product zien, maar laat het nut van je artikel zien. Je bent producent van boormachines. Laat dan in je video zien, hoe je een perfect gat boort in die betonnen muur. (mensen raken zo meer betrokken bij je product)

Altijd grappig is een productvideo waarin je product onjuist gebruikt wordt. Het bekendste voorbeeld is dat van een fabrikant van mixers. In het spotje vraagt men zich af of 'het' wel zal mixen, blenden? Vervolgens gaan ze zaken mixen zoals smartphones, horloges, ...

Een bedrijfsvideo die je laat maken voor het hoger kader laat je de CEO vertellen over zijn grootste succes en over zijn grootste mislukking. Uiteraard verteld hij/zij achteraf wat ze hieruit geleerd hebben.

Bij een klanten/relatie bedrijfsfilm laat je werknemers vertellen over hun favoriete klanten. Of laat klanten vertellen waarom ze jouw product of dienst verkiezen boven dat van je concurrent. Laat hen raden wat je geheime ingrediënt tot succes is.

De 'concurrentie vergelijkings' video; als je product of dienst niet eetbaar is, dit toch laten proeven. Vraag vervolgens naar een reactie.

Als het concurrerend product bekender en/of duurder is, moet je het bij een (smaak) test, stiekem vervangen door jouw product. Registreer ook hier reacties.

Een laatste leuk idee om een bedrijfsfilm te laten maken is om vragen te stellen, die je eigenlijk in je sector, niet stelt aan mensen. (een vrouw vraag je ook nooit haar leeftijd). Dit niet om juiste antwoorden te krijgen, maar gewoon om de aparte en leuke reacties die we gaan bekomen.

Dat we al deze ideeën niet per se moeten gaan gebruiken, moge duidelijk zijn. Ik heb ze neergeschreven opdat we, als we een nieuwe bedrijfsfilm gaan maken, nooit mogen vergeten 'out of the box' te denken.

Als we een verhaal gaan vertellen, maken we er best een aantrekkelijk, origineel verhaal van, mét mensen. Dit is prettiger voor de makers en zéker voor de kijkers/klanten!

Bedrijfsfilm laten maken? Uiteraard houden wij ons aanbevolen en denken we graag met u mee!

Bel (0032) 475 604883 of mail ons

Dit artikel delen stellen we ten zeerste op prijs, dank u!

Twitter, Facebook of Google+


Uitgelicht
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square